GALAMBHÚS
Engedjétek meg, hogy bemutassam Nektek a galambhúst, mint reform élelmiszert és ezáltal segítsek eloszlatni a tévhiteket, s megváltoztatni a rossz beidegződést!
A galamb évszázadokon keresztül a magyar konyhák egyik fontos alapját jelentette, s nem hiányozhatott a vidéki háziasszony repertoárjából. A tanyasi vasárnapi ebéd rendre friss, puha galambhúsból készült! A galambhúsból készült húslevesről az idősebbek még mindig ódákat zengenek! Nem alaptalanul, hisz a régi vidéki ember tudta mi a jó neki.
A galambhús rendkívül könnyen emészthető, így legyengült immunrendszerű beteg embereknek a régi orvosok kimondottan ajánlották! A várandós anyukák élete szinte elképzelhetetlen volt galambleves nélkül!
Sajnos ezt a nem alaptalan népszerűségét és jóhírét a huszadik század végén elszaporodott városi galamb sárba tiporta! A városiasodás hatására az emberek szinte már csak itt találkoztak a galambbal. S a városokban mindent elfogyasztó igénytelen, csúnya galamb pár évtized alatt véget vetett a több évszázados galambfogyasztás hagyományának!
Mi azon dolgozunk, hogy ezt a rendkívűl jó beltartalommal rendelkező húst, újra látótérbe helyezzük, s az egészséges táplálkozást fontosnak tartó embereknek elérhetővé tegyük!
Szerencsére ezt komolyabb berkekben is hasonlóan látják, s ennek hatására a Földművelésügyi Minisztérium is egy országos kampány és támogatási rendszer kidolgozását ösztönzi Szárnyaló Gazdaság néven.
100 g GALAMBHÚS | |
Energia | 142 kcal |
Fehérje | 17,5 g |
Zsír | 7,5 g |
-telített | 2 g |
-egyszeresen telítettlen | 2,7 g |
-többszörösen telítettlen | 1,6 g |
Szénhidrát | 0 g |
Cukor | 0 g |
Rost | 0 g |
Nátrium | 51 mg |
Koleszterin | 90 mg |
Glikémiás Index | 0 |